Między innymi takie specjalności kulinarne mieli możliwość przyrządzać i kosztować uczniowie z klas 6a i 6b, którzy pod opieką wychowawców- p. Anety Florkowskiej- Sip i p. Renaty Grudkowskiej- Antkowiak uczestniczyli w wycieczce do Karnic - gospodarstwa agroturystycznego państwa Sznajdrów. O tym niezwykłym miejscu opowiadała nam pani Emilia, która porzuciła pracę w korporacji w Warszawie, by przejąć pieczę nad rodzinnym interesem. W pogadance, która przerodziła się w dyskusję, poruszyliśmy tematy związane z ekologią, zdrową żywnością, pasjami, wykształceniem, zdrowym trybem życia. Rozmowom towarzyszyła degustacja przeróżnych wyrobów, np. soku z kapusty, buraków, kiszonych ogórków, czosnku, kalafiora, kapusty czerwonej i innych specjalności państwa Sznajdrów Następnie przystąpiliśmy do zajęć kulinarnych, czyli przyrządzania prawdziwego zakwasu do barszczu, surówek ze świeżych i kiszonych warzyw z różnymi dodatkami np. jabłek , orzechów. Objedzeni, opici herbatą piernikową udaliśmy się na pobliski plac zabaw, aby oddać się uciechom integracyjnym na świeżym powietrzu. Na koniec każdy uczestnik zajęć otrzymał certyfikat w postaci tatuażu oraz dwa litrowe słoiki zdrowych przysmaków.
{gallery}2019/wycieczkaaneta{/gallery}