Dnia 21.11 dzięki zaproszeniu Pani Eweliny Leszczyńskiej klasa Ib miała przyjemność uczestniczyć w zajęciach kulinarnych w grupie ZRWc w Milickim Stowarzyszeniu Przyjaciół Dzieci i Osób Niepełnosprawnych. Zajęcia odbyły się w miłej atmosferze, a poprzez kulinarną zabawę dzieci zdobyły nowe doświadczenia, odkryły nowe, ciekawe smaki i miały możliwość samodzielnie i w sposób twórczy przygotować dla siebie posiłek. Takie działania wpływają też na przezwyciężenie niechęci do niektórych potraw oraz zdobycie nowych umiejętności manualnych: krojenie, tarcie, szatkowanie, ubijanie czy mieszanie.
Korzyści z zajęć kulinarnych:
-rozbudzanie ciekawości poznawczej dzieci
-poznawanie rzeczywistości kulinarnej za pomocą zmysłów: smaku, węchu, dotyku, wzroku
-poszerzanie zakresu wiadomości o tematyce kulinarne
-poznawanie zasad bezpieczeństwa obowiązujących w kuchni
-rozwijanie zdolności manualnych
-kształtowanie własnej pomysłowości, wyobraźni i inwencji twórczej
-umiejętność zgodnej współpracy w zespole
Dzięki zajęciom kulinarnym dzieci nabywają umiejętności nie tylko przygotowywania prostych potraw lub smakołyków i posługiwania się przyborami, ale przede wszystkim wiary we własne możliwości i dlatego warto zachęcać je do uczestniczenia w takich działaniach. Uczniowie klasy Ib razem ze swoim nowym kolegą Pawłem oraz koleżanką Aurelką przygotowali i upiekli ciasto marchewkowe. W oczekiwaniu na to, aż placek się upiecze Pani Ewelina wraz z Panią Agnieszką zademonstrowały dzieciom jak używa się automatycznego podnośnika. Uczniowie mieli również możliwość wypróbowania na własnej skórze jak to urządzenie działa.