Warsztaty kiszenia kapusty, przyrządzanie pysznej, zdrowej sałatki, wykopki, zbiór marchewek- gigantów, a na koniec ognisko z pieczonymi kiełbaskami, jabłkami to tylko niektóre z atrakcji, w których uczestniczyli uczniowie klasy 7a i 7b podczas wycieczki do Karnic- gospodarstwa agroturystycznego państwa Sznajdrów. O tym niezwykłym miejscu opowiadała nam pani Emilia, która porzuciła pracę w korporacji w Warszawie, by przejąć pieczę nad rodzinnym interesem w podżmigrodzkiej wsi. W pogadance, która przerodziła się w dyskusję, poruszyliśmy tematy związane z ekologią, zdrową żywnością, właściwym trybem życia. Rozmowom towarzyszyła degustacja przeróżnych wyrobów, np. soku z kiszonej kapusty, buraków, ogórków. Smakowaliśmy również kiszony czosnek, kalafior, rzodkiewkę, czerwoną kapustę i inne specjały państwa Sznajdrów. Objedzeni, wyposażeni w narzędzia ogrodnicze i rolnicze udaliśmy się przez „dżunglę” kukurydzy, by popracować w polu przy zbiórce ziemniaków oraz marchwi. Udało się zebrać prawdziwe okazy. Po pracy przyszedł czas na zasłużony wypoczynek i integrację na pobliskim placu zabaw, a następnie poczęstunek z ogniska. Na koniec każdy uczestnik zajęć otrzymał certyfikat w postaci tatuażu oraz dwa litrowe słoiki zdrowych przysmaków, co ważne własnoręcznie przyrządzonych oraz sok z kiszonych warzyw na wzmocnienie odporności podczas jesiennej słoty.