Szkoła Podstawowa nr 1

im. Mikołaja Kopernika w Miliczu

  • 2019.jpg
  • 150721.jpg
  • 387884.jpg
  • 18057900_1354461951275918_5426587430439329007_n.jpg
  • 18058096_1354461944609252_3798690982858424436_n.jpg
  • 18156848_1354462047942575_7218699550326152952_n.jpg
  • 18157740_1354461954609251_5591189229331158939_n.jpg

Warsztaty kiszenia kapusty, przyrządzanie pysznej, zdrowej sałatki, wykopki, zbiór marchewek- gigantów, a na koniec ognisko z pieczonymi kiełbaskami, jabłkami to tylko niektóre z  atrakcji, w których uczestniczyli uczniowie klasy 7a i 7b podczas wycieczki do Karnic- gospodarstwa agroturystycznego państwa Sznajdrów. O tym niezwykłym miejscu opowiadała nam pani Emilia, która porzuciła pracę w korporacji w Warszawie, by przejąć  pieczę nad rodzinnym interesem w podżmigrodzkiej wsi. W pogadance, która  przerodziła się w dyskusję, poruszyliśmy tematy związane z ekologią, zdrową żywnością, właściwym trybem życia. Rozmowom towarzyszyła degustacja przeróżnych wyrobów, np. soku z kiszonej kapusty, buraków,  ogórków. Smakowaliśmy również kiszony czosnek, kalafior, rzodkiewkę, czerwoną kapustę i inne specjały państwa Sznajdrów. Objedzeni, wyposażeni w narzędzia ogrodnicze i rolnicze udaliśmy się przez „dżunglę” kukurydzy, by popracować w polu przy zbiórce ziemniaków oraz marchwi. Udało się zebrać prawdziwe okazy. Po pracy przyszedł czas na zasłużony wypoczynek i integrację na  pobliskim placu zabaw, a następnie poczęstunek z ogniska. Na koniec każdy uczestnik zajęć otrzymał certyfikat w postaci tatuażu oraz dwa litrowe słoiki zdrowych przysmaków, co ważne własnoręcznie przyrządzonych oraz sok z kiszonych warzyw na wzmocnienie odporności podczas jesiennej słoty.