Dnia 21.11 dzięki zaproszeniu Pani Eweliny Leszczyńskiej klasa Ib miała przyjemność uczestniczyć w zajęciach kulinarnych w grupie ZRWc w Milickim Stowarzyszeniu Przyjaciół Dzieci i Osób Niepełnosprawnych. Zajęcia odbyły się w miłej atmosferze, a poprzez kulinarną zabawę dzieci zdobyły nowe doświadczenia, odkryły nowe, ciekawe smaki i miały możliwość samodzielnie i w sposób twórczy przygotować dla siebie posiłek. Takie działania wpływają też na przezwyciężenie niechęci do niektórych potraw oraz zdobycie nowych umiejętności manualnych: krojenie, tarcie, szatkowanie, ubijanie czy mieszanie.
Korzyści z zajęć kulinarnych:
-rozbudzanie ciekawości poznawczej dzieci
-poznawanie rzeczywistości kulinarnej za pomocą zmysłów: smaku, węchu, dotyku, wzroku
-poszerzanie zakresu wiadomości o tematyce kulinarne
-poznawanie zasad bezpieczeństwa obowiązujących w kuchni
-rozwijanie zdolności manualnych
-kształtowanie własnej pomysłowości, wyobraźni i inwencji twórczej
-umiejętność zgodnej współpracy w zespole
Dzięki zajęciom kulinarnym dzieci nabywają umiejętności nie tylko przygotowywania prostych potraw lub smakołyków i posługiwania się przyborami, ale przede wszystkim wiary we własne możliwości i dlatego warto zachęcać je do uczestniczenia w takich działaniach. Uczniowie klasy Ib razem ze swoim nowym kolegą Pawłem oraz koleżanką Aurelką przygotowali i upiekli ciasto marchewkowe. W oczekiwaniu na to, aż placek się upiecze Pani Ewelina wraz z Panią Agnieszką zademonstrowały dzieciom jak używa się automatycznego podnośnika. Uczniowie mieli również możliwość wypróbowania na własnej skórze jak to urządzenie działa.
1.jpg 10.jpg 11.jpg

12.jpg 13.jpg 14.jpg

15.jpg 16.jpg 17.jpg

18.jpg 19.jpg 2.jpg

20.jpg 21.jpg 22.jpg

23.jpg 24.jpg 25.jpg

26.jpg 27.jpg 28.jpg

29.jpg 3.jpg 30.jpg

31.jpg 32.jpg 33.jpg

34.jpg 35.jpg 36.jpg

37.jpg 38.jpg 39.jpg

4.jpg 40.jpg 41.jpg

42.jpg 43.jpg 44.jpg

45.jpg 46.jpg 47.jpg

48.jpg 49.jpg 5.jpg

50.jpg 6.jpg 7.jpg

8.jpg 9.jpg