×

Ostrzeżenie

JFolder::pliki: Ścieżka nie jest folderem. Ścieżka: /profiles/g/gi/gim/gimnazjummilicz/archiwum.sp1milicz.pl/images/2019/sznajder.
×

Uwaga

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2019/sznajder

19 listopada klasy I c i II a miały okazję przeżyć niesamowitą przygodę edukacyjno- kulinarno-ruchową w gospodarstwie Państwa Sznajderów.

Zostaliśmy wspaniale przyjęci przez p. Emilię, która na początku opowiedziała nam o zdrowym odżywianiu oraz roli warzyw i owoców w życiu człowieka .

Wykładu o tematyce żywieniowej słuchaliśmy z zapartym tchem, niemalże jak bajki. Zachęcone do wzmacniania „armii dobrych bakterii” dzieci wzięły udział w degustacji – próbowały soków z kiszonych warzyw, zajadały się kiszonym czosnkiem, kalafiorem, kapustą i ogórkami.

W programie były też warsztaty kiszenia buraczków oraz przyrządzania surówki z kapusty kiszonej. Każde dziecko przygotowało własnoręcznie słoik z buraczkami  oraz miskę surówki. Nasi uczniowie spisali się na medal!

Po warsztatach skorzystaliśmy z placu zabaw, w ruch poszły bańki, piłka i rakiety do badmintona. Gospodarze zadbali nawet o szczegóły – na zewnątrz czekała na nas pyszna piernikowa herbata.

Po relaksie znowu zabraliśmy się do pracy – i to konkretnej, na polu! Większość z dzieci miała po raz pierwszy okazję uczestniczyć w wykopkach warzyw.  Dzieci aż rwały się do kopania, każdy chciał znaleźć jak najwięcej!  Wszystkie zebrane ziemniaki, buraki i marchew uczniowie zabrali ze sobą do domów.

Po skończonej pracy już czekało na nas ognisko i pieczone gorące ziemniaczki.  Kiełbaski  też smakowały wybornie! Wracaliśmy do domów zachwyceni!

Dziękujemy Pani Emilii oraz pracownikom Gospodarstwa i Milickiemu Stowarzyszeniu „Wspólna Droga” za tą wspaniałą wycieczkę.

{gallery}2019/sznajder{/gallery}